- > Achterban in beweging
- > Uit het straatleven . .
- > Wat je altijd al wilde . .
- > Columns
- > Ontbijtje met . .
- > Imagine
- > YouTube films
Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Ds. Martin Luther King zijn beroemde I Have A Dream toespraak heeft gehouden.
Voor de projectgroep Imagine reden om een nieuwe campagne te starten “Ik heb een droom”.Doel van deze campagne is het laten zien dat dak- en thuislozen, net als ieder ander ook dromen hebben. Deze dromen over simpele dingen in het leven gaan en vaak moeilijk te verwezenlijken zijn door dakloosheid of de gevolgen hiervan. Net als de vorige campagne “Wat is jouw verslaving” (zie hiernaast), zal ook deze keer gebruik gemaakt worden van posters maar nu samen met door ons zelf gemaakte interviews die via de website en social media bekeken kunnen worden.
Op 25 plaatsen in Den Haag worden zogenaamde “triple sign” borden geplaatst. Dit zijn 3 posters in A0-formaat welke in de vorm van een driehoek rond (lantaarn) palen geplaatst worden. Tegelijkertijd zullen dezelfde posters, maar dan op A3-formaat, in instellingen en openbare ruimten worden opgehangen.De totale campagne zal 6 weken duren met in totaal 3 hoofdpersonen op de posters.De borden verwijzen behalve naar de website van De Achterban www.deachterban.info, ook naar de speciaal voor deze campagne aangemaakte facebookpagina. Op zowel de website als de facebookpagina worden door ons gemaakte interviews met de hoofdpersoon van de posters geplaatst. In het aan de poster gelinkte interview vertelt de betreffende (ex) dakloze wat zijn of haar droom is en waarom deze niet te verwezenlijken is. Zo vertelt Hanna -een ex zwerfjongere- in het eerste openhartige interview, dat haar grootste droom is graag terug naar school te gaan en ook waarom dit voor haar niet mogelijk is. Hanna is een van de velen die met dit probleem worstelen, dus zullen op zowel de website als de speciaal voor deze campagne aangemaakte facebookpagina, meerdere interviews geplaatst worden over dit onderwerp. Dit wordt bij iedere droom zo gedaan.
Wat is jouw verslaving?
Wat is jouw verslaving? Nu zal je wel denken; ik drink maar zo af en toe, gokken doe ik niet en drugs helemaal niet. Trouwens, ik lijk ook helemaal niet op een verslaafde.
Dit zijn de dingen waar we het eerste aan denken, maar kloppen ze ook? Om met het laatste te beginnen hoe ziet een verslaafde er dan uit? Iedereen heeft zo zijn eigen beeld bij een verslaving. Drug, drank en gokken zijn over het algemeen de eerste dingen waar we over denken als we het hebben over een verslaving. Maar bij het vormen van deze mening staat men er vaak niet bij stil dat verslaving breder is dan alleen de meest bekende middelen.
Dit in achtnemend is een verslaafde niet alleen iemand die overmatig drugs/alcohol neemt of gokt. Ben je verslaafd wanneer je elke dag moet beginnen met 2 of 3 koppen koffie om op gang te komen? Als je in al je vrije tijd computerspelletjes speelt, ben je dan verslaafd? Of overmatig winkelen en slaaptabletjes nemen om tot rust te komen. Kun je hier van een verslaving spreken? Dit kan jij alleen bepalen.
De boodschap die Imagine uitdraagt is (ver)oordeel niet te snel. Wanneer je in de spiegel kijkt heb je kans dat zelfs jij in het beeld van een verslaafde past.
Imagine is een projectgroep die strijdt voor een verbetering van de beeldvorming. Dit doen wij door mensen een spiegel voor te houden en mensen bewust te maken van hun eigen vooroordelen.
‘Wijzen, bevooroordeling en oordelen, dit is wat steeds meer mensen doen naar elkander. We hebben allemaal een oordeel over anderen, maar nu is het tijd om eerst eens goed kijken naar onszelf!’
Imagine heeft een campagne opgezet waarmee wij mensen willen laten zien dat een verslaving meer inhoudt dan dat mensen denken en hiermee de visie vergroten over wat een verslaafde is. Zo willen wij de beeldvorming verbeteren rondom verslavingen.